Yogya Tip

Verantwoording

Vanuit Yogya kun je heel IndonesiŽ bereiken: Internationaal vliegveld Adisucipto, treinstation Tugu en busterminal Giwangan, alles snel bereikbaar.

De vakantieganger kan tussen Stasiun Tugu en Malioboro alles vinden wat hij voor zijn verblijf en excursies nodig heeft: betaalbare hotels (met wifi), restaurants, vervoer, tour-operators en warnets (warung Internet).

In bovengenoemd gebied liggen twee toeristische straten: Jl. Sosrowijayan en Jl. Dagen. Ook de zijstraatjes (gangen) van deze straten zijn vol logementen, eetgelegenheden en toeristenbureau's.

Concreet voorbeeld

Reis boeken: Met Malaysia Airlines kun je van Schiphol met een tussenstop van 2 uur in Kuala Lumpur naar Yogya vliegen. Op de terugweg duurt de tussenstop 9 uur (er is een excursie van KUL-airport naar KUL-centre en terug om de tijd te doden).

Visum: Op de luchthaven van Yogya kun je een visum kopen, 30 dagen $25,-.

Retourvlucht confirmeren: op luchthaven Adisucipto bij het kantoor van Malaysia Airlines.

Vertegenwoordiger Malaysia Airlines in Yogya

Notabene (2013): Helaas vliegt Malaysia Airlines niet meer naar Yogya.

Jammer, dat geen bekende internationale luchtvaartmaatschappij op Yogya vliegt, want als je na in Jakarta geland te zijn nog door moet vliegen naar Yogya dan kun je teleurstellingen tegenkomen.
Je kunt de aansluitende vlucht missen. Ter plaatse (i.c. Jakarta) een binnenlandse aansluitende vlucht kopen met rupiahs kan verrassingen opleveren: de wisselkoers is op de luchthaven minder gunstig en "last minute" prijzen werken anders dan in Nederland. Naarmate de vlucht voller is geboekt, stijgen de prijzen...

Hotel: Je boekt een kamer bij Hotel Peti Mas (gouden doos) op de Jl. Dagen; Alles op de begane grond. Ruime overdekte terrassen, een zwembad, mooie aanplant, erg aangenaam om er te verpozen.

Locaal vervoer: Je kunt gebruik maken van ťťn van de becaks, die voor het het hotel staan te wachten. Alle tukang becaks zijn betrouwbaar, daar zorgen ze onderling voor. Maar kies voor het gemak Pak Basuki.

Tukang becak Pk. Basuki
Pak Basuki rijdt u naar elke plek in Yogya en kan veel vertellen.

Regionaal vervoer: Je zou terecht kunnen bij Dagen Trans. De eigenaar Pak Maryanto begon als jonge tukang becak en bezit nu een vloot van 12 busjes en sedans met 11 chauffeurs. Hij bezit ook nog 140 becaks.

Dagen Trans
NB Wisselkoers 1 Euro = 14000 Rupiah

Pak Hupe en Pak Maryanto
Rechts: De eigenaar van Dagen Trans Pak Maryanto.

Als je Pundong, Kretek en Sewugalur wilt opzoeken, zou je een auto met chauffeur kunnen huren bij Dagen Trans. Vraag naar chauffeur Mamad (ooit Blauwhelm in Congo geweest). Die kan je in elk geval bij het terrein van het voormalig Kamp Sewugalur brengen.

Mardiutomo  en Mamad
Het perceel van Mardiutomo was altijd al in bezit geweest van zijn familie. In 1946 was hij een jongen van elf jaar en zat in de vijfde klas van de sekolah dasar. Hij herinnerde zich het vrouwenkamp zeer goed en vertelde de geschiedenis van Zendings-ziekenhuis, Japanse kazerne tot vrouwenkamp.
Adres Bk. Mardiutomo: Karang Blok 9, Brosot Galur, Kulon Progo.

Personelijke noot

Iedereen heeft zijn eigen interesses en voorkeuren, de mijne zijn nostalgisch van aard: ik wil de verhalen van mijn ouders, oudere broers en zusters voor zover mogelijk reconstrueren.

Als mijn zus Non me vertelt, dat we te voet van Bumijo Lor naar het Politiebureau achter de grote Stadsklok moesten gaan met onze tikartassen, voordat we in vrachtwagens naar Sewugalur werden vervoerd, dan ben ik blij dat de Grote Stadsklok en het Politiebureau er nog steeds zijn.

Een andere interesse is belanja op de Pasar Beringharjo en in Toko Progo: krupuk, rosella thee, teh kampung, Lifebuoy zeep, kacang tolo, daun salam, jamur kuping, kluak, kemiri, gula Jawa, gula batu, gula aren, allerlei ingrediŽnten en tepungs voor het maken van Indonesische gerechten en lekkernijen en het gerei om dat lekkers in te maken. Alle inkopen in een sterke doos (Gudang Garam) en opsturen per zeepost (ca. 2 maanden) naar je adres in Nederland.
Paket Pos: Jl. Mayor Suryotomo

Hotel kelas Melati: afhankelijk van met of zonder AC, met of zonder bath tub variŽren de room rates van 110.000 tot 150.000 Rps. per kamer. In de prijs is begrepen een ontbijt naar keuze: nasi goreng of geroosterd brood met een ommelet.
Mijn keuze Locatie

Maaltijden: Er zijn vele eetgelegenheden. In Malioboro Mall kun je eigenlijk alles vinden van Mac Donald, Kentucky Fried Chicken tot nasi pecel.
In het sous terrain van Malioboro Mall is een supermarkt Hero met een bakkerij waar je zelfs stokbrood kunt kopen.

Restaurant kelas Melati: Depot Makan in het verlengde van de Malioboro, Jl. A. Yani; eenvoudig, goede bediening. Depot Makanan

Bus Way systeem

Sinds maart 2008 beschikt Yogya over een busway-systeem. Er zijn zes lijnen: 1a, 1b, 2a, 2b, 3a en 3b met vaste haltes "selter". Middels dit vervoersstelsel kun je elke plek van Yogya bereiken.

Selter Malioboro I
"Selter" Malioboro I

Nasi Gudeg

Warung Gudeg Ibu Djuminten, Jalan Kranggan No. 69 Yogyakarta is aanbevelingswaardig. Sinds 1926 bestaat deze eetgelegenheid gespecialiseerd in gudeg op genoemd adres; nu voortgezet door een kleindochter van Ibu Djuminten.

Lupis

Op de hoek van Jl. Diponegoro en Jl. Bumijo verkopen twee vrouwen in perfecte harmonie allerlei sarapans, waaronder lupis. De eerste vrouw start de bungkus en vult die met schijven lupis, drapeert er geraspte klapper op en giet er juruh (gula jawa stroop)over. Dan geeft ze de open gevulde bungkus aan de tweede vrouw, die de bungkus dicht maakt met een biting en afrekent (2500 Rps) en daarna verder gaat met klapper te raspen. Als de vooraad lupis-schijfjes op dreigt te raken, opent de eerste vrouw een in pisangblad gestoomde rol lupis en snijdt die rol met een draadtje in schijfjes.

Lupis Kacung Kampret jajan lupis

Links naar portals over Yogyakarta

Zij die bedreven zijn in het gebruik van het Internet kunnen hun vacantie in Yogyakarta via Google voorbereiden. Yogyakarta is goed vertegenwoordigd op het Internet!

Ook transit-luchthavens (Kuala Lumpur, Singapore, Dubai, Hongkong) zijn van te voren te bestuderen.

HygiŽne op reis

Uit studies is gebleken, dat de meeste bacterie-families zitten op de zepper van de TV, de lichtschakelaars, deurknoppen, handgrepen, asbak, prullenbak, WC-bril, kranen van wasbak en douche en de gayung van de mandi-bak. Wonderlijk genoeg zijn wollige dekens minder geliefd bij bacteriŽn.

Koop bij Kimia Farma een flacon van 10 cc 70% alcohol (brandbaar, mag je niet in het vliegtuig meenemen) en een zakje wattenschijven. Ontsmet bovengenoemde voorwerpen.

Omdat ik vroeger in mijn kinderjaren in IndonesiŽ nooit onder een deken sliep, doe ik dat tijdens mijn vakanties in IndonesiŽ ook niet. Ik gebruik nooit een airco en slaap op een sarong gespreid over de deken en hoofdkussens van het ledikant.
Weliswaar, een airco maakt muskieten lui en onder een deken ben je beter beschermd tegen muskieten.

Adviezen van CNN Business Traveller:

De lucht in de cabine van vliegtuigen is elke 3 minuten compleet ververst en vůůr beluchting van de cabine gefilterd met hetzelfde soort filters als die gebruikt worden voor het filteren van de lucht in operatiekamers van ziekenhuizen. De lucht is evenwel erg droog waardoor huid en slijmvliezen vocht verliezen en het immuunsysteem wat achteruit gaat.

Neem wegwerpzakdoekjes mee om voor je mond te houden bij het hoesten of om in te snuiten.
Ontsmet je handen veelvuldig met ontsmettings-jel (Overal in IndonesiŽ te koop onder de naam Antis.)
Reinig alles wat anderen aanraken, zelfs je paspoort, met ontsmettende tissues.