zestiende noot sjabloon lied
Artist Pitch       Terug naar: Lied/voordracht-overzicht
Het Zuiderkruis

21-11-04

Hoi Paul,

Dank voor je brief en wel laat toch nog veel geluk met jullie beiden. Leuk te horen dat de familie het goed maakt. Waar komt je vrouw vandaan op Java?

Ik heb je web gelezen, maar eerlijk gezegd ken ik Yogya niet. Wel Wignya die later rector werd en van Szismazia weet ik dat zijn broer vlieger is geworden, want ik zat bij de stoottroepen. . In die periode had ik helemaal geen kerkelijke band en ik kwam pas in 1952 in Yogya voor mijn studie als frater. Ik was militair en zat tot 1947 in het concentratiekamp. Daarom heb ik een heel andere ervaring van de oorlog, namelijk dat ik met de Britten, Aussie's en Amerikanan in Tanjung (Bantam) lag en dat we geen luchtdekking kregen omdat in een dag heel de Britse en Nederl. Indische luchtmacht boven Singapore was neergeschoten door de veel moderere Japanse vliegtuigen. Toen moest ik in Madioen de fabrieken die ik had vernield weer in orde maken met de Japanse bajonet op mijn rug. Daarna in het kamp Ngawi waar de meesten stierven van honger en ellende. Pas in 1947 werd ik door de Engelsen bevrijd en moest in Bandung weer in dienst tegen de Indonesiers. Ik verdomde dat en kreeg dispensatie om aan de TH te studeren. Van daar uit kwam ik pas in contact met de Kerk en werd ik Jezuiet, eerst in Girisonta (UNgaran) en in 1955 naar Yogya naar de kali Code in Kotabaru.. Daarna leraar aan het seminarie in Magelang waar ik Wignya leerde kennen en natuurkunde studeren in Semarang. In 1957 ging ik naar Maastricht om er theologie te studeren en in Keulen fysika, In 1962 was ik klaar met mijn studie en kwam weer in Yogya als docent en stuidentenpastoor en daarna als marineaalmoezenier tot 1978. Toen ging ik naar Nederland en kwam in Nyenrode.
Wel heb ik veel van Mgr Soegiopranata gehoord, mijn bisschop , over zijn ervaringen tijdens de parachutelandingen van de Nederlanders in Yogya en hoe Sukarno in zijn parochie Bintaran zich heeft schuil gehouden voor de Hollanders. Daarom zijn beide zo goed bevriend met elkaar.

Leuk dat je deze interesse opbrengt Paul. Ga ermee door. Ik hou me nog bezig met dezelfde pastorale taken, de parochie, ziekenhuis en studenten, maar ik zit nog altijd op Nyenrode. Daarnaast ben ik in het tweede jaar als student van de theater academie als clown en sindt twee maanden neem ik ook vliegles als lid van een vlierghobbyclub. Paul, ik wens je het beste en als ik nog iets voor je kan doen dan hoor ik het wel. Hartelijke groeten ook aan je kinderen,

 

Je

Paul de Blot SJ
Houtlaan 4
6525 XZ Nijmegen, Netherlands
Tel.+31.24.383.84.85 Fax *31.24.355.87.12
Direct +31.299.65.13.94
Email : de.blot@hccnet.nl of pauldeblot@yahoo.com

Vraagteken
Terug naar: Top       Terug naar: Lied/voordracht-overzicht